Goed gereedschap – wat heb je nodig?

Als je eenmaal aan het naaien gaat, zal je ontdekken dat er heel veel leuke en handige dingen te koop zijn. Natuurlijk hoef je niet meteen álles aan te schaffen. Maar een paar dingen moet je wel echt hebben: een naaimachine natuurlijk! Daarnaast laten we je ook nog een paar handige tools zien.
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

JE NAAIMACHINE

Er bestaan heel veel merken naaimachines in allerlei prijsklassen. Ben je een beginnende naaister, dan wil je meestal nog niet te veel geld uitgeven. Er zijn bij niet-gespecialiseerde winkels en op internet goedkope machines te koop tot 100 euro. Dat is natuurlijk een prima prijs, maar wij raden je die machines niet echt aan. Een naaimachine die maar matig stikt en/of minimale functies heeft kan je alle plezier in naaien ontnemen. Beter koop je een tweedehands machine van een betere kwaliteit. Zorg wel dat hij is nagekeken door een specialist.

Hoe je je machine inrijgt en mooi stikt, leer je in les 7.

JE EERSTE NAAITOOLS

Behalve je machine heb je nog een paar andere basisdingen nodig.

DIT HEB JE NODIG

  • Naaimachine
  • Meetlint (ook wel centimeter genoemd)
  • Stofschaar/kleermakersschaar (hier lees je meer over het kiezen van een goede stofschaar)
  • Scherpe spelden & speldenkussen. Er is nog iets handigs: een magneetspeldenhouder. Dit is een speldenhouder en magneet in één. De spelden blijven eraan plakken. Dus heb je het speldendoosje laten vallen, dan haal je de houder over de vloer en voordat je het weet zitten je spelden aan je magneet!
  • Textielkrijtje
  • Liniaal – extra handig voor bijvoorbeeld zoom/naadtoeslag aantekenen is een transparante liniaal met een ‘grid’ erin of een liniaal met een curve (mooie ronding). Om deze te vinden kun je ook zoeken of vragen naar een ‘coupeuseliniaal’ of een ‘kleermakersliniaal’
  • Tornmesje
  • Strijkbout & -plank
  • Perslap (ook wel persdoek genoemd). Het is doorgaans een lap dunne katoen die je vochtig maakt en tussen je naaiwerk en de strijkbout legt. Zo gaat je werk niet glimmen en pers je de naden niet ‘door’ (dat gebeurt als de naden zichtbaar worden op de goede kant van je kledingstuk) wat natuurlijk niet de bedoeling is. Je hebt ze kant-en-klaar, maar je hebt ook persdoeken van viscose die transparant zijn. Zo zie je makkelijk wat je doet tijdens het persen. Je kan natuurlijk ook zelf een dunne (gewassen) witte of ongebleekte lap katoen uit de kast trekken.

OPTIONEEL

  • Zoommaatje (een handig hulpje om overal evenveel naad of zoom af te meten). Je kan het gebruiken om met textielkrijt snel en makkelijk naadtoeslag en zoom aan te tekenen, maar bijvoorbeeld ook als je ergens eerst een zoom in wil strijken voordat je die stikt.
  • Rolmes en grote snijmat en metalen liniaal (voor als je patronen en stoffen liever snijdt dan knipt.
  • Klein schaartje: draadknippertje of borduurschaartje. Dit is gewoon handig en leuk, zo’n klein schaartje voor rafeltjes en draadjes.
  • Kartelschaar/rolmes met kartels: Een kartelschaar (of kartelrolmes) is superhandig om dunne stoffen – die moeilijk met de machine te zigzaggen zijn – af te werken. Door het kartelrandje dat je ermee knipt of snijdt, rafelt de stof niet. Goed voor bijvoorbeeld voeringstof. Er bestaat ook een kartelrolmes waarmee je in stoffen kan snijden. Gebruik je dit rolmes, leg dan een stevige snijmat onder je stof. Een metalen liniaal zorgt dat je niet in je meetlat snijdt, maar er netjes langs gaat.
  • Mouwplankje. Dat is een ministrijkplankje; handig om de naad van een mouw of andere smalle delen mooi te stikken of persen.

Het is hartstikke leuk om eens lekker rond te neuzen in een fourniturenzaak bij jou in de buurt. Shop je liever online? Dan kan je bij fournituren.nl alles vinden wat je hartje begeert.