Welkom

Wat leuk dat je met zo’n stoer project aan de gang wilt gaan als een five pocket-broek voor mannen en jongens. In deze cursus leer je alle basistechnieken om een mooie spijkerbroek te stikken. Dus daarmee kun je in principe voor de hele familie een broek naaien. En natuurlijk kun je voor dit type broek ook andere stevige stoffen gebruiken zoals keperkatoen, een stof met streep of ruitje, of bijvoorbeeld ribfluweel. Het hoeft niet per se jeans te zijn. Maar daarover later meer. In deze cursus heb je gekozen voor een broekmodel met slim fit en is Lotte jouw persoonlijke naai-juf!

Zo werk je met de cursus:

  • De cursus bestaat uit 20 modules. Voordat je gaat naaien is het handig om eerst Les 1 t/m 4 te bekijken met alle startersinformatie en extra’s.
  • In Les 2 kun je zien hoe je met het pdf-patroon werkt. Én hoe je je maat bepaalt.
  • Op het patroon – bij de werkbeschrijving – kun je zien hoeveel stof je nodig hebt.
  • Lees in deze werkbeschrijving de info bij ‘Voor je begint’. Je kunt hier bijvoorbeeld zien hoe je het patroon het beste op de stof legt.
  • Check ook welke delen je extra stevig maakt door er Vlieseline op te strijken.
  • Vergeet niet om naad en zoom aan te knippen!
  • Houd daarna gewoon de volgorde aan van de werkbeschrijving op je patroon. Bij de verschillende onderdelen horen de video’s Les 6 t/m 19 waarin alle technieken apart worden uitgelegd. Je krijgt dus zowel geschreven uitleg als een video.
  • Tot slot: Les 5 is een extraatje; en gaat over het effect van de positie van de achterzakken op een five pocket-broek. Deze les is geschreven bij de vrouwenjeansmodellen maar ook met een mannen- of jongensjeans kun je op deze manier experimenteren met kontzakken. En omdat je na deze cursus misschien wel voor de hele familie eens jeans gaat stikken is deze les niet te missen; zo heb je met deze online naaicursus alle info in huis voor welke five pocket-broek dan ook.

Succes!

Dit zijn de lesmodules:

Les 1 – De five pocket-broek – een slim fit jeans – Lotte vertelt meer over deze slanke pasvorm voor mannen en jongens.

Les 2 – Werken met het pdf-patroon & hoe verder – Het patroon bij deze cursus print je zelf uit. Hoe dat gaat zie je in deze les. Mét info over hoe je je goede patroonmaat bepaalt & hoe verder?

En zo check je of je alle patroondelen hebt. Plus info over het hoe en waarom van verstevigen met Vlieseline.

Les 3 – Lesje denim & andere broekenstoffen – Wil je een spijkerbroek naaien of liever een andere stof? Het leuke is: er kan heel veel! Wel handig om te weten waarop te letten bij je stofkeuze.

Les 4 – Lesje fournituren – Lotte laat zien wat er te koop is aan stoere noppen, knopen, doorstikgarens; alles wat je broek superprofi en uniek gaat maken.

Les 5 – Lesje achterzakken – Wist je dat de vorm, grootte en positie van achterzakken nogal bepalend is voor het totale silhouet? Deze les – geschreven bij vrouwenjeans, maar ook van toepassing om mannenjeans – biedt handige en leuke tips om te experimenteren met achterzakken. Daarmee perfectioneer je jouw five pocket-broek.

Les 6 – Techniek: achterzakken opstikken – Zo stik je de achterzakken op met perfecte sierstiksels. Kijk eventueel bij Les 2 voor het verstevigen van het belegdeel aan de zak en in Les 10 voor het werken met doorstikgaren.

Les 7 – Techniek: geldzakje – Onmisbaar detail: het kleine opgestikte zakje. Kijk eventueel bij Les 2 voor het verstevigen van het belegdeel aan de zak en in Les 10 voor het werken met doorstikgaren.

Les 8 – Techniek: ronde steekzakken – Onmisbaar element voor de five pocket-broek. Kijk eventueel bij Les 10 voor het werken met doorstikgaren.

Les 9 – Techniek: jeansgulp – Met deze video gaat het ook jou lukken: de gulp met ritssluiting.

Les 10 – Techniek: doorstikken – dubbele stiksels – Een makkelijke manier van dubbele stiksels naaien, ofwel de valse jeansnaad. Kijk hier hoe je dat doet. Plus alles over het werken met het dikkere doorstikgaren.

Les 11 – Techniek: jeansnaad – kapnaad – De originele versterkte jeansnaad, ideaal voor bijvoorbeeld de binnenkant van de pijpen.

Les 12 – Techniek: riemlusjes stikken – Van één lange lus maak je allemaal kleine lusjes.

Les 13 – Techniek: tailleband en riemlusjes – Hiermee werk je de bovenrand van de broek mooi af. En zo naai je een trensje!

Les 14 – Techniek: machinaal knoopsgat – Bekijk deze video en pak de handleiding van je naaimachine erbij voor het automatische knoopsgat.

Les 15 – Techniek: jeansknopen inslaan – Volg de aanwijzing op de verpakking óf bekijk de video voor extra handigheidjes.

Les 16 – Techniek: jeansnagels inslaan Jeansnagels, siernieten, rivets, spijkers; alle namen voor dezelfde stoere metalen noppen. Volg de aanwijzing op de verpakking óf bekijk de video voor extra handigheidjes.

Les 17 – Techniek: Hongkong-naad – dun afbiezen – Afbiezen met band kan mooi zijn voor een decoratief randje – onderaan de pijpen – of om de binnenkant chic af te werken. Met deze techniek is de afgebiesde naad zo dun/plat mogelijk.

Les 18 – Techniek: afbiezen – Afbiezen met band kan mooi zijn voor een decoratief randje – onderaan de pijpen – of om de binnenkant chic af te werken.

Les 19 – Techniek: zomen – Zo stik je een enkel zoompje & bepaal je de lengte van je broek.

Les 20 – Afsluiting