De broek

Deze broek met sluike pijpen is van rekbare stof en heeft bovenaan – in de taille – een band met breed elastiek. Het is een model waar je dus zo instapt, zonder rits! Tegelijkertijd valt deze broek toch glad om je buik en heupen. Stijl en comfort gaan dus zeker goed samen.

Deze broek dient gemaakt te worden van een rekbare stof; een gebreide stof, tricot of jersey. De broek die wij maakten is van wat dikkere reliëfjersey; een stof met een oppervlaktestructuur en volume. Dat ziet er behaaglijk uit, het draagt prettig én het valt mooi. We adviseren je dan ook om een wat steviger kwaliteit te kiezen dan gewone tricot (de T-shirtstof). Omdat dat dat mooier past bij dit model. Het tekent minder, dus staat gewoonweg flatteuzer. Hieronder vind je meer stoffentips voor dit broekmodel.

Stof kiezen

Punta di Roma: dat is een stevige tricotsoort, ook wel heavy jersey genoemd. Het is verkrijgbaar in prachtige trendkleuren. Let op: ook hierin heb je verschillende diktes. Kies voor de broek een dikke compacte kwaliteit voor een mooi resultaat.

Veloursjersey is een fijngebreide stof met een velours-/fluweelachtig oppervlak. Heel comfortabel, zacht en hip. Het beste kies je een kwaliteit die gemaakt is uit een mix van bijvoorbeeld polyester en katoen, omdat wat polyester erin ervoor zorgt dat de stof – en dus ook je broek – beter in vorm blijft en niet zo snel lubbert. Nicky velours is een veloursjersey die (vooral) uit katoen gemaakt is en daardoor meer geschikt is voor een huispak.

Er bestaat ook ribbelvelours jersey; dat lijkt op ribfluweel maar het is een fijngebreide stof met veloursribbels. Hartstikke leuk voor deze broek en eventueel een bijpassende top. Je vindt de ribbeljersey ook onder de naam nicky corduroy. TIP Als je voor veloursjersey kiest, welke soort dan ook, let er dan op dat je alles uit dezelfde richting van de stof knipt, anders ga je kleurverschil zien tussen bijvoorbeeld de voorkant en de achterkant van je kledingstuk.

Soepele joggingstof is ideaal voor een sporty broek. De goede kant heeft een glad fijngebreid uiterlijk, de verkeerde kant is ‘geruwd’en heeft een donsachtig oppervlak, óf je ziet er kleine lusjes. TIP Was de stof voordat je hem verwerkt, want joggingstof/sweatstof kan soms een beetje krimpen in de was!

Een ‘sportstof’die heel geschikt is voor het broekmodel is traveljersey. Het is een gladde en elastische tricot die kreukvrij is en sneldrogend. Het is mix van polyamide en elastaan. Door die samenstelling – van polyamide en elastaan – is het een stof die transpiratievocht snel transporteert. En doordat deze stofkwaliteit bovendien een fraaie matte glans heeft en zo makkelijk is in het gebruik (niet-kreukend, wassen op 30 graden) is-ie ook superpopulair als modestof. En volop te krijgen aan de meter. De stof wordt in verschillende – lichtere en zwaardere – kwaliteiten geproduceerd.

Soepele joggingstof is ideaal voor een sporty versie van deze broek. De goede kant heeft een glad fijngebreid uiterlijk, de verkeerde kant is ‘geruwd’ en heeft een donsachtig oppervlak, óf je ziet er kleine lusjes. TIPS Dit is een stof die heel prettig naait! Was hem wel voordat je ermee aan het werk gaat, van joggingstof krimpt soms net een beetje.

Tot slot: wij gebruikten voor de broek een dikke tricot met een oppervlaktestructuur. Zo zijn er meer mooie en bijzondere gebreide stoffen te koop die je kan gebruiken voor dit patroon. Let er wel op dat de stof een beetje stevig is. Als de stof te flodderig is heb je er snel ‘knieën’ in.