De flared legging

Leggings zijn hot and happening. Dat komt onder meer door de hippe homewear-trend; we gaan graag supercomfortabel én verzorgd gekleed. Een goede flared legging is dan ideaal, zowel voor thuiswerken als buiten, het is maar hoe je hem stylet. Ook voor meisjes is het een superhip ding. Een legging zelf maken is leuk om te doen omdat je er alle kanten mee op kan en je eigen draai aan kan geven door je stofkeuze: mét print, uni of van ribveloursjersey. Succes verzekerd!

OVER DE LEGGING

Een legging is een strakke broek van fijn gebreide stof: tricot, dikke jersey, sportstof (lycra of traveljersey) óf een fijn wollen breisel. Meestal door vrouwen en meisjes gedragen. Voor het sporten ook door mannen. De legging valt vaak hoog in de taille en draagt heerlijk.

Moeilijk te zeggen uit welk tijdperk de legging écht stamt van origine. Maar in de sixties zag je voor het eerst volop strakke legging-achtige broeken met boxy truitjes erop. En niet onbelangrijk: de grondstof lycra – gebruikt om stoffen heel elastisch te maken – was in die tijd nieuw én heel sterk in opkomst. Daardoor kon die strakke-broeken-trend ook ontstaan.

Echt los met de legging ging het in de jaren 80 en 90 – toen aerobics een supertrend was. Denk aan bonte lycra leggings, beenwarmers, hoofdbandjes en fluokleuren. Dansfilms als Flashdance en series als Fame – over een highschool voor dans, muziek en toneel – droegen daar flink aan bij.

Sinds die tijd heeft de legging verschillende keren een grote rol gehad in de mode die ging van hip en jong ding tot goedkope nogal ‘foute’ huisvrouwenbroek. De legging van nu is gelukkig heel veelzijdig en heeft stijl, onder meer door de flared pijpen met splitjes. Je ziet leggings van ingetogen en zen (veel gebruikt voor yoga), naar functioneel uni, tot bonte blikvanger.

Wat je ook kiest: veel jerseys en tricots zijn prima geschikt voor de legging. Dus er is volop keuze. Let wel op dat je als beginner een niet te dunne tricot kiest. Een iets steviger kwaliteit naait namelijk makkelijker.

HOE DRAAG JE ‘M?

Draag de flared legging als broek, met een oversized T-shirt of sweater. Óf jong, gecombineerd met een cropped top. Ook actueel: je T-shirt of top (gedeeltelijk) ín de legging gedragen. Een lange sluike jas of een lang vest over deze legging geven een wat chiquer trendy silhouet. En net zo fraai staat hij ook als alternatief voor een panty of maillot; onder een jurk, tuniek of XL-overhemd. Daarbij kan je gaan voor sporty, met sneakers. Maar ook chic met een hakje is een mooie optie.