Welkom

Wat leuk dat je met zo’n stoer project aan de gang wilt gaan als een five pocket-broek. In deze cursus leer je alle basistechnieken om een mooie spijkerbroek te stikken. Dus daarmee kun je in principe voor de hele familie een broek naaien. En natuurlijk kun je voor dit type broek ook andere stevige stoffen gebruiken zoals keperkatoen, een hippe printstof of ribfluweel. Het hoeft niet per se jeans te zijn. Maar daarover later meer. In deze cursus heb je gekozen voor een broekmodel met regular fit en is Lotte jouw persoonlijke naai-juf!

Zo werk je met de cursus:

  • De cursus bestaat uit 20 modules. Voordat je gaat naaien is het handig om eerst Les 1 t/m 5 te bekijken met alle startersinformatie en extra’s.
  • In Les 2 kun je zien hoe je met het pdf-patroon werkt. Én hoe je je maat bepaalt.
  • Op dit patroon – bij de werkbeschrijving – kun je zien hoeveel stof je nodig hebt.
  • Lees in deze werkbeschrijving de info bij ‘Voor je begint’.
  • Je kunt hier bijvoorbeeld zien hoe je het patroon het beste op de stof legt.
  • Check ook welke delen je extra stevig maakt door er Vlieseline op te strijken.
  • Vergeet niet om naad en zoom aan te knippen!
  • Houd daarna gewoon de volgorde aan van de werkbeschrijving op je patroon. Bij de verschillende onderdelen horen de video’s Les 6 t/m 19 waarin alle technieken apart worden uitgelegd. Je krijgt dus zowel geschreven uitleg als een video.

Succes!

Dit zijn de lesmodules:

Les 1 – De five pocket-broek – regular fit – Lotte vertelt meer over de pasvorm van de regular fit-jeans.

Les 2 – Werken met het pdf-patroon & hoe verder – Het patroon bij deze cursus print je zelf uit. Hoe dat gaat zie je in deze les. Mét info over hoe je je goede patroonmaat bepaalt & hoe verder?

En zo check je of je alle patroondelen hebt. Plus info over het hoe en waarom van verstevigen met Vlieseline.

Les 3 – Lesje denim & andere broekenstoffen – Wil je een spijkerbroek naaien of liever een andere stof? Het leuke is: er kan heel veel! Wel handig om te weten waarop te letten bij je stofkeuze.

Les 4 – Lesje fournituren – Lotte laat zien wat er te koop is aan stoere noppen, knopen, doorstikgarens; alles wat je broek superprofi en uniek gaat maken.

Les 5 – Lesje achterzakken – Wist je dat de vorm, grootte en positie van achterzakken nogal bepalend is voor jouw silhouet? Extra patroontjes van achterzakken daarom, om mee te experimenteren én handige tips. Daarmee perfectioneer je jouw broekpatroon.

Les 6 – Techniek: achterzakken opstikken – Zo stik je de achterzakken op met perfecte sierstiksels. Kijk eventueel bij Les 2 voor het verstevigen van het belegdeel aan de zak en in Les 10 voor het werken met doorstikgaren.

Les 7 – Techniek: geldzakje – Onmisbaar detail: het kleine opgestikte zakje. Kijk eventueel bij Les 2 voor het verstevigen van het belegdeel aan de zak en in Les 10 voor het werken met doorstikgaren.

Les 8 – Techniek: ronde steekzakken – Onmisbaar element voor de five pocket-broek. Kijk eventueel bij Les 10 voor het werken met doorstikgaren.

Les 9 – Techniek: jeansgulp – Met deze video gaat het ook jou lukken: de gulp met ritssluiting.

Les 10 – Techniek: doorstikken – dubbele stiksels – Een makkelijke manier van dubbele stiksels naaien, ofwel de valse jeansnaad. Kijk hier hoe je dat doet. Plus alles over het werken met het dikkere doorstikgaren.

Les 11 – Techniek: jeansnaad – kapnaad – De originele versterkte jeansnaad, ideaal voor bijvoorbeeld de binnenkant van de pijpen.

Les 12 – Techniek: riemlusjes stikken – Van één lange lus maak je allemaal kleine lusjes.

Les 13 – Techniek: tailleband en riemlusjes – Hiermee werk je de bovenrand van de broek mooi af. En zo naai je een trensje!

Les 14 – Techniek: machinaal knoopsgat – Bekijk deze video en pak de handleiding van je naaimachine erbij voor het automatische knoopsgat.

Les 15 – Techniek: jeansknopen inslaan – Volg de aanwijzing op de verpakking óf bekijk de video voor extra handigheidjes.

Les 16 – Techniek: jeansnagels inslaan – Jeansnagels, siernieten, rivets, spijkers; alle namen voor dezelfde stoere metalen noppen. Volg de aanwijzing op de verpakking óf bekijk de video voor extra handigheidjes.

Les 17 – Techniek: Hongkong-naad – dun afbiezen – Afbiezen met band kan mooi zijn voor een decoratief randje – onderaan de pijpen – of om de binnenkant chic af te werken. Met deze techniek is de afgebiesde naad zo dun/plat mogelijk.

Les 18 – Techniek: afbiezen – Afbiezen met band kan mooi zijn voor een decoratief randje – onderaan de pijpen – of om de binnenkant chic af te werken.

Les 19 – Techniek: zomen – Zo stik je een enkel zoompje & bepaal je de lengte van je broek.

Les 20 – Afsluiting