De top met col

Deze top met col is hét item dat je in je kast moet hebben. Door te variëren met stoffen en kleuren, maak je een top voor ieder seizoen! Maak hem van stevige jersey of gebreide stof met structuur voor een herfst/winter top. Van bijvoorbeeld rekbare badstof voor lente/zomer. Een ding is zeker: aan één exemplaar heb je vast niet genoeg. De top is te combineren met een stoere jeans en bijvoorbeeld een colbert of vest erover. Maar ook met je sportbroek.

De top is makkelijk te maken. Hij bestaat uit een voorpand, achterpand en col en dat is het! Het armsgat wordt afgewerkt met een biesje van dezelfde stof dat aan de binnenkant wordt vastgestikt. Hoe je dit doet – en sowieso, hoe je de top van A tot Z naait – wordt in deze cursus uitgelegd. De top heeft een recht silhouet en een wat ruimere col. Die wordt hier ‘enkel’ gedragen. Ja kan hem ook omslaan, dan heb je een lager colletje.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jersey of gebreide stof

Deze top moet gemaakt worden van gebreide stof of van jersey. Want de top moet rekbaar genoeg zijn om over het hoofd aan te trekken. Het exemplaar dat wij maakten is van wat dikkere reliëfjersey; een stof met een oppervlaktestructuur en volume. Dat ziet er heel behaaglijk uit en draagt prettig. Sowieso adviseren we je om een wat steviger kwaliteit te kiezen dan gewone tricot (de T-shirtstof). Omdat dat dat mooier bij past bij dit model en het tekent minder, dus staat gewoonweg wat flatteuzer. Hieronder vind je meer stoffentips voor dit patroon.

Stofsuggesties

Punta di Roma: dat is een stevige tricotsoort, verkrijgbaar in prachtige trendkleuren. Let op: ook hierin heb je verschillende diktes. Kijk wat jou geschikt lijkt.

Andere gebreide stof met wat volume, bijvoorbeeld deze Bretonse streep.

Veloursjersey: dat kan nicky-velours zijn, een jersey met een velours/fluweelachtig oppervlak. Heel comfortabel, zacht en hip. Meestal gemaakt uit hoofdzakelijk katoen. Er bestaat ook ribbelvelours jersey; dat lijkt op ribfluweel maar het is een fijngebreide stof met veloursribbels; hartstikke leuk voor deze mouwloze top. Je vindt het ook onder de naam ‘nicky corduroy’. TIP Als je voor zo’n veloursjersey kiest, let dan op dat je alles uit dezelfde richting van de stof knipt, anders ga je kleurverschil zien tussen bijvoorbeeld de voorkant en de achterkant.

Ook fijngebreid, prettig rekbaar en met een mooie uitstraling is rekbare badstof, ook wel spons genoemd. Een superleuke zomerstof verkrijgbaar in prachtige kleuren, en soms ook met een printje of streep.

Een gladde jersey – een kwaliteit tussen tricot en joggingstof in – is French terry, ook wel summer sweat genoemd. een stof met een glad fijngebreid uiterlijk en een achterkant met fijne lusjes. Te krijgen uni’s en prachtige dessins. TIP dit is een stof die heel prettig naait!

Tot slot, er bestaat ook ribtricot. Dat is tricot met een lengteribbelstructuur. Je kent het vast wel van hemdjes of coltruitjes, en het lijkt ook op de stof die gebruikt wordt voor boorden van sweaters. Dat heeft wat meer body dan gewone tricot en is weer veel gespot in de stoffenwinkels. Uni én met dessin!